27 Nisan 2013 Cumartesi

Kafa Kagidi - 5

Harvard'in 2011 endovment i ( anladigim kadariyla yapilan bagis veya butce ) 32 milyar dolar imis. Onu takip eden diger universiteler de yine milyar dolarlik butceler ile calisiyorlar.
Bu siyaset ne menem birseydir ki, yok senin adamin girsin su mevkiye, yok benimkini koyalim buraya diyerekten mahvetmisiz universitelerimizi. Universiteler, sanki ilkokul ogrencisiymis gibi, baslarina bir de YOK u koymusuz, sanki koyun gutturuyoruz.
Bilim, teknoloji konusulmayinca, tabii yerini ucuz vatanseverlikler, gundelik siyaset soylemleri almis. Ademoglu iste, uzun seneler calisip didinmekle alinacak yolu, iki siyaset, iki tanidikla halledebildi mi, hemen o yola sariyor.
Sayilari hic de az degil, adi profesor olup dogru duzgun yayini, bilimsel tarafi olmayan... Ustelik asil uzuntu veren sey sudur ki: Zehir gibi, parlak zekalari, ufku acik ve onune cikan engelleri asmaya azimli genclerimizi, bu dinazorlarin ellerine veriyoruz. ( Tabii tum hocalar ici boyle konusamam, kesinlikle cok fedakar ve caliskan hocalar da var ama, hersey onlarin elinde degil maalesef ) Ve bu kisir cekismeler, ucuz politikalar ile, neler neler kaybediyoruz. Bunun da farkina, soyle bir etrafimiza bakinca variyoruz. Gecen gun California, Los Angeles universitesine gittim. Diyecek soz bulamadim. Cok guzel bir mimari, genis bir yasam alani, akliniza gelebilecek her turlu imkan, aktivite... Ne kadar anlatsam, gormeden bilinmez. Onlari gordukce, icim acidi kaybettiklerimize. Neden olmasin? Neden bizim her sehirde bu kadar donanimli universiteler olmasin ki? Isi, ehline verseler, ucuz siyaseti, beles yasamayi birakip kim hakediyorsa ona biraksalar isi... O zaman olur ama... Hakikaten icim acidi...


Hiç yorum yok: