13 Ekim 2011 Perşembe

Obezite

Geçen gün otobüs durağında her zamanki "fast food" reklamlarından gördüm. "maxi" menüler filan sıralanmış, bir menüye ikincisi bedavalar... "Fast food" un zararlı bir şey olduğuna inandığım halde benim de canım çekti. Muhtemeldir ki birçok insan aynı şekilde etkilenip bağımlı olabilir bu yemeklere. Sonradan aklıma, obezite geldi. Bu yüzyılın en temel sağlık sorunlarından biri obezite. Birçok hastalığa kapıyı sonuna kadar açtığı gibi sosyal yönden de geniş yaralar açtığını düşünüyorum. Nasıl ki sigara, alkol reklamlarına sınırlamalar, yasaklar mevcut ise bu tip reklamlara da yasak getirilmesini savunuyorum. Ya da nasıl sigara paketlerinde uyarılar yazıyor ise, bu reklamlarda da, yiyeceğin kaç kalori olduğu ve günlük ihtiyacın ne kadarını karşıladığı yazmalı.
Biraz uçuk bir öneri günümüz için ama obezitenin yıkımı arttıkça gündeme geleceğini düşünüyorum. Tutup "maxi" menünün altına, 2000 kaloridir, günlük enerji ihtiyacınızın yüzde seksenini karşılarlar diye yazarlar mı acaba:)
13.10.2011


Obeziteyle savaş başlıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, obeziteyle mücadele eylem planını Aralık ayında başlatacaklarını açıkladı. Akdağ, "obeziteyle mücadele sigarayla mücadeleden daha zor" dedi.

NTV
Güncelleme: 13:46 TSİ 08 Kasım. 2011 Salı
İSTANBUL - Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "acil önlem planı" olarak nitelendirdiği tedbirlerin başlıcaları ise şöyle:
• Yüksek kalorili her türlü gıdanın reklamları ve satışı sıkı denetim altına alınacak.
• Bu denetimler sırasında, tavsiye ya da uyulması zorunlu yaptırımlar da hayata geçirilecek.
• Ayrıca okul kantinleri ve restoranların mönülerinde yemeklerin yanına kalorileri değerlerinin yazılması da gündemde.
• Obezite ile mücadelede televizyon kanallarının da desteği alınacak.
• Televizyonların yanı sıra gazeteler ve bilboardlar aracılığıyla da obezite ile savaşılacak.
Recep Akdağ, obezite ile mücadelenin sadece Sağlık Bakanlığı'nın işi olmadığına da dikkat çekti. Özellikle belediyelere büyük görevler düştüğünü söyleyen Akdağ, halka açık spor alanlarının arttırılması gerektiğini söyledi.
08.11.2011

Hiç yorum yok: