4 Mayıs 2013 Cumartesi

Suriye

Bir haber sitesinde, esedin askerlerinin, insanlara iskence ederek nasil katlettiklerinin goruntuleri vardi. Artik insanliktan cikmis olan askerler, once bicaklar ile adamlari delik desik edip sonra da taslarla eziyorlardi. Gercek goruntuler bunlar, holywood urunu degil. Normalde beddua etmek hic huyum degildir ama, bunlari gordukce beddua ediyorum. 

Guclu devletler, menfaat kavgalarina bir cozum bulamadiklari icin, oradaki halk hala olmeye devam ediyor.
Eger, adaleti saglayacak bir devlet guclu olmazsa, ya da baska bir deyisle, guclu olan devletler ahlaksiz olursa, sonu buraya variyor demek ki. Nur icinde yatsin, Mehmet Akif ne de yerinde soylemis ' tek disi kalmis canavar ' derken. Canavar bile masum kalir belki.
Maalesef insanlar unutuyor. Gecmise bakip ders almasini bilmedigimiz gibi, basimiza gelenlerden de ders cikarmasini bilmiyoruz yeterince. Bir kenara yazin bu yasanilanlari ve sakin unutmayin. Sakin ha sakin unutmayin. Bugunun "medeni" devletlerinin yaptiklarini sakin unutmayin. Disardan medeni gorundugune bakmayin. Elbet iclerinde cok iyi insanlar da vardir amma, kanunlar olmasa, sadece vicdanlar kanun olsa, inanin bu bati memleketleri medeniyette cok geride kalir bizim simdiki halimizden.
Yasanilanlara bakinca, Turkiye'nin olaylara tavrina bakinca, memleketimle gurur duyuyorum. Belki teknikte geriyiz, kanunlar yeterince islemiyor ve daha baska sorunlarimiz vs var. Ama Elhamdulillah, batidan daha cok insaniz. Ve ilerde, adalet yerini buldukca, hakedene hakettigi verildikce her manada daha da ilerde olacagimiza inaniyorum. Ve boyle olmasi da sart. Bugun, Turkiye cok guclu olsa, esedin halkina zulmetmeye cesareti olur muydu? Rusya ve Amerika'ya soz dinletse, bu zulum devam eder miydi? Etmezdi. Meydan boyle ahlaksiz bir politikaya kalinca, maalesef zulum oluyor, ezilen oluyor, imdat deyip sesini duyuramayan veya imdat bile diyemeden can verenler oluyor. Bu boyle. Sanmayin ki, bu olaylar bittikten sonra hersey yoluna girecek. Hayir. Yine biz gucsuz kalmaya devam edersek, yine benzeri bir durum meydana ciktiginda, yine karar verici kimseler, vicdansiz kimseler olacak ve yine masumlar acisini cekecek. Vicdan, Allah'in bize verdigi cok buyuk bir nimet. Ve batida simdiye kadar pek gorulmedi. Bireysel bazda ahlak sahibi kimseler elbet vardir ama devletlerin pek degistigini dusunmuyorum.
Amerikaya Avrupalilar yerlesmeye basladiginda 20 milyon kizilderili varmis, simdi 2 milyon. Nufus artisina bakilacak olsa, simdiye Amerika'nin yarisi Kizilderili olmaliydi.
Afrika, tek basina Amerika+Hindistan+Cin+Avrupa kadar topragi ve zengin yeralti kaynaklari olan memleket. Insanlar acliktan oluyor orada. Batinin somurgesi su veya bu sekilde hala devam ediyor.
Misalen, Kongo, Belcika'nin somurgesi iken, Avrupanin lastik ihtiyacini oradan karsiliyorlarmis, ailelere dolduramayacaklari kadar yuksek kotalar veriliyor ve dolduramayanlarin da kollari kesiliyor. Resimleri bile var internette, gorebilirsiniz.
Diger ulkelerin Afrikaya yaptiklarini tek tek anlatacak olsak saymakla bitmez.
Japonya, 1937 de Cini isgal ettiginde, sadece Nankingde 250-350 bin arasinda sivili katlediyor kisa bir sure icinde. Tum Cinde ne kadar insani katletmis bilmiyorum.
Sovyetler gene milyonlarca insani surgunle, aclikla vs katlediyor.
Almanlar, Hitler yahudileri ve diger milletlerden insanlari katletmis... Daha bu liste o kadar uzun ki. Bir iki yuzyil geriye gidecek olursan, dunyanin hicbiryerinde masum memleket kalmiyor nerdeyse.
O ozentisi olunan bati, avrupa, paris, london vs sehirlerin nasil yukseldigini bilsek, hangi somurge memleketten, oradaki insanlara ne eziyetler, iskenceler ile aktarilan paralarla yukseldigini bilsek o gorkemli sehirlerin, sokaklarinda yururken icimize fenalik gelir, midemiz bulanirdi.
Bunlara bakinca Osmanli torunu olmaktan dolayi cok sukrediyorum. Afrika, somurgecilerinin dilini konusurken, eskiden Osmanli topragi olan yerler, kendi dillerini konusuyor. Belki zorla hakimiyet altina alinan yerler vardir ama, cok sukur zulum altinda inlettigi yer yoktur Osmanli'nin. Hakimiyet olsa da, isgal ve somurme tarzinda degil, insancil ve saygili bir hakimiyet olmus.
Simdinin sozumona 'medeni' devletleri... Sizin hayraniniz degilim. Ve insallah olmayacagim. Bu yaptiklarinizi da bir kenara yaziyorum, unutmayacagim. Gecmisteki hatalarinizi da yaziyorum bir kenara. Niyetim kin gutmek degil, ne oldugunuzu unutup, koru korune hayraniniz olmak gibi bir tongaya dusmemek. Ben dedelerimin, Osmanlinin, Selcuklunun hayraniyim. Ve bir gun, medeni sehirleri, bilimi, sosyal hayati, kanunlari, insan iliskileri, vakiflari ve insanlari ile o medeniyeti tekrar yasayacagimiza inaniyorum. Insallah omrum yeter o gunleri gormeye.
Medeni devlet olmak ile ovunen memleketler, o zaman goreceksiniz medeniyet neymis. O zaman goreceksiniz kimse zulum etmeye cesaret edebiliyor mu?
( Haber okurken, Suriye'deki cekilmis o videoyu gorunce cok dokundu. Yuzyillardir ici bos bir bati hayranligi zaten bikkinlik verdi. Bunlari birlestirip biraz icimi dokeyim dedim. Simdi sohbet edecek kimse de olmayinca buraya yazdim. Sabredip buraya kadar okuyan varsa da ayrica helal olsun )

Hiç yorum yok: