11 Mayıs 2018 Cuma

Yeni Universite - 5

Turkiye'de 2017 yili itibari ile 186 universite vardir diyor vikipedia. Bazi universitelerin bolunmesi ve yeni universitelerin kurulmasi ile ilgili haberler var son gunlerde. Bazi universitelerin isimlerini de degistirmisler, siyasetcilerin isimlerini eklemisler. Iclerinde takdir ettigim insanlar da var ama siyasetci isimlerinin universitelere verilmesi itici geliyor. Neden mi? Universite, bilim ve fikirlerin uretilip tartisildigi yerdir, en azindan tanim olarak. Gunumuz siyaseti, birakin universitelerin fikir ve bilimine katki saglamayi, universite icindeki makamlari politiklestirerek ozgur bilim ve dusunce ortamina eksi yonde bir etkisi olmakta. Bunun icin kotu niyetli olmaya da gerek yok, rektorleri atamaniz yeterli. Universite gibi kurumlarin basindaki rektorun atanan bir kimse olmasi, basli basina acinacak bir durum zaten. Ha diyeceksiniz, akademik camianin hic mi sucu yok diye. Onlarin sucu daha buyuk. Simdiye kadarki uretilmemis bilim, ortaya konulamamis ozgur dusunce ortami zaten buyuk bir eksi onlarin karnesinde. Ne taraftan dokunsaniz caninizi sikan turden bir konu. Maalesef.
Turkiye'de 186 universite var ve dunyada ilk 500'e birkac tanesi giriyor. 80 milyonluk nufusun en iyi kafalarini alan universiteler o kadarini da yapsin artik. Bir ise baslamadan once baslangic noktasini cok iyi anlamak gerekir. O noktaya bakarak nereden baslandigini ve zaman icinde gene o noktaya bakarak nerede oldugunu gorur insan. Kendimizi, gercekte oldugumuzdan farkli noktada gormek, gerceklikten kopmak ve yanilsamadan baska birsey degildir. O anki duygusal tatminiyetten baska bir seye hizmet etmeyecegi gibi, gerekli gayret ve dikkati gereken yere yoneltmeyi onledigi icin de ayni zamanda zararlidir.
Daha anlasilir ve ozet seklinde ifade etmek gerekirse, 186 sozde universite icinde isminin hakkini verebilen belki birkac tane ancak cikabilir. Basimizi iki elimiz arasina alip ciddi ciddi kafa yormak gerek. Nerede unuttuk bilimi, nerede siyasetin akintisina kapildi hocalar, nerede hep universiteler sadece arac olarak goruldu kendi gucune guc katmak adina. Belki ornek bir universite acilsa, dis siyasetin ve ic siyasetin bulasmadigi, sadece ozgur dusunce ve bilimin egemen oldugu... Acaba digerlerine ornek olur mu? Tum universiteler ozerk olsa mesela. Devlet, sinirli maddi destek disinda universitelere karismasa. Mufredat koymasa mesela, sonucta ilkokul degiller ya, universiteler kendi mufredatlarini kendileri belirlese. Tum hocalar sozlesmeli olsa universitelerde, bir kere profesor olunca omur boyu o unvan yapisip kalmasa. Hak etmeyeni kapi onune koysalar, calisani da taltif etseler. Afedersiniz, 'dinazor' hocalardan kurtulabilir miyiz o zaman? Yani sadece profesor unvani olur kursude yer isgal etmekten baska ogrenci ve bilime bir katkisi olmayan hocalardan?
Olabilecegi varken olamayan o kadar guzel gelisme var ki. Baskalarinda gordukce icim gidiyor ve neden bizde yok diye hayiflanmadan duramiyorum.

Hiç yorum yok: