3 Şubat 2016 Çarşamba

Yeni Universite - 1

"Numune" universiteler kurulamaz mi?

Universiteye cok buyuk hayaller ile girmistik. Heyecanimiz da vardi. Birinci sinif ogrencisi oldugumuz halde, bize ders anlatan 70 yasindaki hocalarin cogundan daha heyecanli ve istekli idik. (E gencsiniz, oyle olmasi dogal diyebilirsiniz. Ama akademide, bu denilen gecerli olamaz. Hoca olanlar, surekli kendilerini yenilemek, kesif pesinde kosup ogrencilerine de bu heyecani asilamalidirlar, diger turlu olmaz.) Sagolsun ( pardon, sagolmasin, bir an once mazi olsun ) sistem, mezun oldugumuzda cogumuzun heyecanini somurup var olan idealleri de kuruttu. Maalesef var olan universite boyle. En azindan benim acimdan boyle. Eger universite dedigin yeni bir bilim, fikir, ideal ve dunya uretmiyorsa, at cope gitsin. Belki yerine hakikaten universite kurulur da yer isgal edip genc beyin israf edilmemis olur onun elinde.
Nereden bu sonuca variyorum? Gostergelerden biri: Impact Factor denilen bir katsayi var. Bu, bilimsel dergilerin itibarini gosterir. 1'in altinda kusurlu sayilardan baslar, 30-40 degerlerine ulasabilir. 3-5 impact factor, yayin yapacak isen en dusuk bari bu kadar olsun diyecegin degerlerdir. Turkiye'deki dergilerin bir kismi, sagdaki dort sutun gecmis senelere ait impact factor degerleri:






Bilimsel uretimde yerimiz yok. Bu belli.
Yeni bir universite modeli kurulamaz mi? Numune universitesi olsun. Ornek olsun. Sacma sapan, tek sinav ile ogrenci almasin. Mulakat da olsun. Ogrenciler, niteliklerine gore secilsin. Herhangi bir torpil ve iltimas, universiteden utanc belgesi ile atilmaya sebep olsun. Gelismis laboratuarlari olsun. Hocalar, ayni zamanda bilim ureten kimseler olsun, sadece ezberden okuyup cikmasin amfiden. Hocalar sozlesmeli olsun. Kapagi attim bu universiteye, daha beni kimse cikaramaz diyemesin kimse. Ne kadar ekmek, o kadar kofte olsun. Devlet baslangicta desteklesin ama, memur mantigi islemesin. Ozerk olsun universite, kendi parasini kazanip ekonomik yonetimini kendisi yapsin. Teknoloji ve bilgi ureterek kazansin parasini. Ahbap cavus olmasin kimse. Kim ne kadar hak ediyorsa o kadar alsin. Hocalar, dini, politik, vs gorusleri ile degil, sadece ve sadece akademik ve bilimsel yonleri ile deger bulsun o universitede.
Universite gibi universite olsun.

Hiç yorum yok: