4 Nisan 2016 Pazartesi

GIDIK FARKI

Evrim teorisi, gunumuz bilimle ugrasan insanlari tarafindan buyuk oranda kabul goren bir teori. 'maymundan insana donusme' olarak anlasilsa da, cok daha ayrintili ve uzerinde uzun uzun konusulabilecek bir konu.
Evrim uzerine calismayan herhangi bir bilim insani da siklikla karsilasir bu konu ile, mesela bir proteinden bahsederken, 'evrimsel olarak korunmus" diyebilir yazar. Gecen derste de bahsi gecti, kan basincini ve sempatik sistemi tartisirken. O kadar detayli, aklin sinirlarini zorlayan mekanizmalari konusurken, hoca bu mekanizmanin Afrika'da yirtici hayvanlardan kacarken gelismis olabileceginden bahsetti.
Evrimde genel yaklasim, guclu olan ozelliklerin secilip zayif olanlarin elendigi ve boylece 'yasama elverisli' olan ozelligin varligini surdurdugudur. Belki de en temel mantigi budur. Tabii, son tahlilde, evrim, kesin olarak kanitlanacak bir olgu degildir. Cunku "kesin" olabilmesi icin, tum surecin deney sartlarinda da olsa yeniden gosterilmesidir ki, insan neslinin omru ve zekasi bunun icin yeterli gelmez kanaatindeyim. Belki de, isin sirri buradadir. Allah, imtihan dunyasinda olan bizler icin bir sinav araci olarak, hicbir zaman yaratilisin sirrini tam olarak gostermeyecek, ve beraberinde de bu gibi teorilere zemin olusacaktir. Ve tercih hakki dogacaktir bizler icin. Aksi takdirde, tum sir acikca gorulseydi, o zaman 'imtihan' nasil olacakti?

Dun gezerken bir kertenkele gordum, ondan oturu geldi bunlar aklima. Kertenkele, beni gorunce cenesinin altindaki gidigini kaldirip indirmeye basladi. O gidigin orada bulunmasi, basli basina bilimsel bir mucize. Mukemmel bir sistem. Evrim acisindan dusunuldugunde, bu kadar mesakkatli bir sistemin orada bulunmasi, muhakkak hayati bir oneme sahip olmasindan gecer. Aksi takdirde, onu tasimayan varliklar elenir.
Fakat, sanirim hayati bir organi degil, sadece sus amacli. O sekilde gidigi olmayan kertenkeleler de vardir. O halde, o gidigin orada ne isi var? Evrimsel acidan hicbir aciklamasi olmayacak sonsuz ornekten sadece biri...



Hiç yorum yok: