23 Nisan 2016 Cumartesi

Turkiye'de Saglik Sistemi - 2

Saglik, simdilik Turkiye'de kolay erisebilir bir hizmet. Eksikleriyle, yanlislariyla da olsa, buyuk nimet. Turkiye'den baska yerde yasamamis olanlarin, bunu anlayacagini sanmiyorum.
Gelgelelim, eldeki bu buyuk nimet, -afedersiniz- hirsiz fareler tarafindan bitirilmekte ve is bilmez kimseler de buna seyirci kalmakta(niyetim farelere hakaret degil, benzetme). Boyle devam ederse, yakin gelecekte bu erisilebilir olan nimet de elimizden kayip gidecek.
Saglik harcamalari, 2000 li yillarin basindan beri her sene artis gosteriyor. Butcedeki maliyeti 100 milyar lira civarinda. Devletin, saglik icin odediginden baska, vatandasin cebinden cikan pay da 2009 senesinden beri surekli artmis, Tuik istatistiklerine bakabilirsiniz.
SGK baskaninin, haberdeki itiraf niteligindeki ifadeleri, yaklasan durumun vehametini ortaya koyuyor. Anladigima gore devlet, saglik sektorunde sahtekarlik yapip kendinden para tirtiklayanlarla basgelemiyor. O paralar, milletin vergisi ile geliyor. Eger beceremiyorlarsa, isi cekip cevirecek birilerini koyun saglik islerinin basina. Bu fatura arttikca, ortak vergilerle donup fakir fukaranin da yararlanabildigi saglik sistemi cokecek, artik herkes kendini kurtarmaya bakacak.
Bizdeki gibi sosyal saglik guvencesine sahip olmayan ulkelerdeki bir sigorta policesini acip okusaniz mideniz bulanir. Sanki her organiniz, her ilac, her hastalik icin ayri ayri pazarlik ediyormus gibi hissedersiniz ve o ozel sigorta altinda bile, hastalik basa geldigi zaman altina gireceginiz mali yuk, maddi yonden iflas etmenizi saglayabilir. Amerika'da bireysel olarak ekonomik cokusun ilk uc sebebinden biri de hastalik durumudur.
Velhasil, Turkiye'nin altindan petrol cikmiyor. Saglik sistemi, vatandasin vergileri ile donuyor ve cok buyuk nimet. Umarim, gec kalmadan kiymeti bilinir de, ehil ellerde layiki ile yonetilir.
"Devletin mali deniz... " mantigi ile dusunenlere gelince, gireceginiz fakir fukaranin hakki ile yatacak yeriniz olmaz. Allah islah eylesin.

http://www.ntv.com.tr/saglik/hastane-dusunun-oluyu-tedavi-ediyor-60-yasindaki-teyzeye-dogum-yaptiriyor,6uW799I5sEGQCDUyNZkN3A 

Hiç yorum yok: