11 Temmuz 2013 Perşembe

Kafa Kagidi - 8

Az once Aziz Nesin'in bir videosunu izledim. Bizim topraklardan bir bulus cikmayacagini, cikan buluslar icin de, dindar kesimin "bak bu da Kuran'da vardi" diyecegini soyluyordu. Sonra ekliyor, "madem Kuran'da var, bunca yuzyildir neden bulan kimse siz olmuyorsunuz" gibisinden konusuyordu. 
Kanima dokunuyor. 
Ama suna da inaniyorum ki, bilim ve teknolojinin "bizce"sini de yapacagiz birgun. Kendi bulusumuzu, ilacimizi, tedavi yontemlerini gelistirecegiz. 
Hayatta olsaydin da o gunleri gorebilseydin diyorum icimden...
Bunun icin cok emek gerekecek elbet. Once bilimi ogrenip, nasil yapilacagini ogrenmek lazim. Sistemi oturttuktan sonra kendi fikrimiz ve benligimiz ile yogurup kendi sistemimizi olusturmak gerek. Isin belki de zor kismi burasi. O sistemi oturttuktan sonra da gerisi gelir insallah. 
Bilimin, dogu-musluman akli ile neler uretebilecegini hayal bile edemiyorum. Dusunsenize, sufi bir genetikcinin bakis acisini, Karadenizli merakli insanin elinden cikacak mekanizmalari, Erzurumlu Ibrahim Hakki Hz. hayrani bir astrofizikci, Marasli bir doktorun kansere aradigi careleri, Konyalinin elinden cikacak arabalari, Mardinin eski medreselerinden dogacak modern universitelerinin uretecegi bilimi, Bursa'nin uretecegi ucak ve roketleri... 
Biraz utopya belki simdi bunlar. Ama hayaller de iyidir degil mi?

Hiç yorum yok: