4 Kasım 2013 Pazartesi

Makale Nasil Yazilir? - 2

Makalenin ilk taslagi ciktiktan sonra, belki de asil ugrasiracak kismi baslar... Tarzan ingilizcemi, Sheakspere ( dogru yazdim mi bilmiyorum ) ingilizcesine cevirmek bayagi zaman alacak, tekrar tekrar yazmayi gerektirecek. Giris kisminda, calismanin neden yapildigini anlatmak icin, guzel bir aciklama gerekiyor. Bu da, belki yirmi otuz makaleye atif demek. Tabii, onune gelen makaleye atifta bulunamayacagin icin, yuzlerce makalenin taranmasi demek...
Bazen, calismada yer alan bir proteinin neden kullanildigini veya islevini anlatmak icin onlarca makaleye goz atip, iclerinden anladigimizi, tabii koplaya yapistir yapmadan kendimizce anlatmak gerekiyor.
Bir de, yazdiginiz makaleyi hangi dergiye gondereceginiz meselesi var. Bazi dergiler bayagi gozde, Science ya da Nature gibi. Impact Factor dedikleri birsey var, derginin bilimsel agirligini gosteriyor. Yanlis bilmiyorsam Science 20 civarinda olmasi lazim. Bizim gonderecegimiz dergi muhtemelen 4-5 civarinda olacak. Biraz agirdan almaya basladim yazi isini, bir an once toparlamam lazim.
Vesselam...

Hiç yorum yok: