21 Eylül 2015 Pazartesi

Bir İlaç Firması Örneği (genelleme amaçlı değildir)

Evet. Genelleme amaçlı değildir. Çünkü hiçbirini tanımıyorum. Bu yazacağım kişi de, internet haberleri, kendi röportajı ve twitter hesabından aldıklarım üzerine yorum ile olacaktır. Sağlık sektöründe "nasıl olmamak" gerektiği üzerinedir. Kaynakların hepsi ulaşılabilir yerlerde ve kişi de toplumca bilinen kimse olduğu için özel bir mesele olarak görmedim ve yazmaya karar verdim.

Bugün haberleri karıştırırken, bazı parazit hastalıklarının tedavisinde kullanılan Daraprim marka isimli primetamin ilacının bir tabletinin fiyatı bir gecede 13.50$'dan 750$'a çıkmış, yani 50 kat birden artmış. Bu artış, geçtiğimiz ay ilacın üretim hakkını satın alan Turing ilaç şirketince yapılmış.

Başlıklar halinde vermek gerekirse,

2010 öncesi fiyatı 1$, senelik satış     670.000$
2011            fiyatı  ?  , senelik satış 6.300.000$
2015 eylül fiyatı 13.5$, senelik satış 9.900.000$

Martin Shekreli adında 32 yaşında borsacılıktan gelme adam, Turing adında ilaç şirketi kuruyor, 90 milyon dolar sermaye ile. Ağustos 2015'te, Daraprim adındaki, parazit ilacının haklarını satın alıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından elzem ilaçlar listesinde yer alan bir ilaç bu. Daraprim için ödediği para 55 milyon dolar. Daraprim'in senelik satışından elde edilen para yaklaşık 10 milyon dolar. Bu ilacın fiyatını 50 katına çıkararak, bir senede 500 milyon dolar para mı kazanmayı hedefliyor?

Röportajda, bu parayı "ilacı daha iyi hale getirmek için" yatırımda kullanacağını söylüyor. İlaç, 30-40 senedir gayet verimli kullanılıyor. Laf arasına bir iki bilimsel şey ekliyor ama az biraz ilmi olan, anlıyor söylediğinin içinin boş olduğunu.

Twitter hesabında ilacı daha uygun fiyatla daha çok insana ulaştıracağını garanti ediyor(!)

Eskiden ahilik müessesesi varmış. İş ahlakı olmayana dükkan açtırmaz, müşteriyi mağdur edecek esnafı barındırmazlarmış. Tüketim malzemelerinde durum böyle iken, insanın sağlığı ile alakalı olan ilaç mevzuunda durum daha da hassas olmalı.

Yürekli, ahlaklı, akıllı insanlar. Yatmayın lütfen. İnsanlığın ve insanların size ihtiyacı var. Evrensel olarak hem de.

Hiç yorum yok: